De ce sunt antenele GSM periculoase

În acest articol am încercat să fac un rezumat al informațiilor pertinente.
Citiți-l la început. Restul articolelor sunt știri care apar pe net.

Problema: Antenele GSM sunt mici cuptoare cu microunde deschise.

S-a dovedit că în urma radiatiilor cu frecventa GSM, ADN-ul se rupe rezultând radicali liberi care duc la producerea cancerului. Explicația în termeni simpli: se știe că militarii nu au voie să meargă în cadență atunci când traversează un pod pentru că podul poate intra în rezonanță cu vibrația (produsă de mlitari), vibrația se poate amplifica și duce la distrugerea podului. Cam asta se întâmplă cu ADN-ul sub influența microundelor. [1], [2]

Dovezi că antenele sunt nocive

Experimentul Naila: Un grup de cinci medici au efectuat in orasul german Naila un studiu pentru a evalua riscul radiatiilor GSM. Ei au cules date de la mai mult de 1000 persoane care locuiau in apropierea unui turn care avea montate doua antene GSM.
Datele au arătat că numărul cazurilor de cancer era de 3,4 ori mai mare printre persoanele care locuiau la o distantă mai mică de 400 m de antene.
Cazurile de cancer la sân au fost cele mai numeroase, vârsta medie a persoanelor bolnave fiind de 50.8 ani, comparativ cu 69.9 ani pentru persoanele care locuiau în afara ariei antenelor. Deasemenea a crescut si numărul de cazuri de cancer de prostată, pancreas, vezică, piele, plamâni si leucemie.(sursa)

Un studiu efectuat de cercetatorii de la Örebro University Hospital din Suedia, a aratat ca pentru copiii care folosesc telefoane mobile, riscul de a avea cancer la creier este de 5 ori mai mare.

Cancerul si radiatiile GSM

* Un studiu efectuat in Warwickshire (UK) arata un nucleu de 31 de cazuri de cancer pe o singura strada. Un sfert din personalul unei scoli aflata la mica distanta de un turn de antene, a dezvoltat tumori începând cu anul 2000.
* Sapte membri ai personalului de la TCIM University din Melbourne au dezvoltat cancer la creier în ultimii 7 ani. Ei lucrau la ultimele doua etaje ale unei cladiri care avea instalate antene GSM pe acoperis.
* Doi medici din Netanya, Israel, au documentat 8 cazuri de cancer într-un an, la 350 de metri de un transmitator, ceea ce înseamna de 4.15 ori mai mult decât media. La 1 an de la închiderea studiului, 8 noi cazuri au aparut în aceeasi zona.
* Cercetatorii de la Swedish National Institute for Working Life condusi de Dr. K. Mild au comparat 2200 pacienti de cancer si un numar egal de persoane sanatoase si au constatat ca pentru persoanele care au folosit intens telefoanele mobile riscul de cancer creste cu 240%

34 de cazuri de cancer in ultimii 7 ani, langa un grup de antene din Marea Britanie
Antenele respective au cel mai ridicat nivel de radiatie din Marea Britanie. Parintii ingrijorati refuza sa isi lase copiii sa se joace pe campul din apropierea antenelor.

Coincidenta? Cazuri de leucemie in blocuri cu antene GSM
Intr-un bloc din Capitala pe care se afla antene GSM s-au inregistrat, in ultima perioada, sase cazuri de leucemie si sase cazuri de atacuri cerebrale si infarct miocardic, potrivit ziaristului Silviu Alupei, prezent, in cadrul emisiunii „Miezul Problemei” (sursa National TV).

Autoritatile franceze au interzis instalarea antenelor GSM pe un bloc din Paris
Jean-Claude Puybaret, în vârsta de 71 de ani, a dat în judecata compania Orange, pentru ca intentiona sa instaleze o antena GSM pe cladirea în care locuieste.
„Am aflat ca Orange intentiona sa monteze o antena GSM pe blocul meu. Antena ar fi trebuit sa fie montata la 15 metri de patul meu.” Cererea omului a fost solutionata la data de 11 august 2009.
Pierderea procesului a fost o lovitura grea pentru Orange pentru ca hotatârea judecatoreasca a stabilit un precedent. Tot mai multi francezi intentioneaza sa dea în judecata companiile de telefonie mobila în cazul în care vor sa instaleze antene pe imobilele lor. (sursa)

Propunere de interzicere
Un influent organism european a avertizat ca telefoanele mobile si dispozitevele Wi-Fi ar trebui sa fie interzise in institutiile de invatamant, deoarece sunt „potential daunatoare” pentru elevi (sursa)

Telefonul celular care aprinde cuptorul
Un bărbat din Brooklyn a observat că dacă telefonul lui este la mai putin de 50 cm de cuptor, acesta porneste când telefonul primeste un apel. Tehnicienii de la firma care a produs cuptorul au spus că acesta nu are nici o defectiune, deci ceea ce se întâmplă se datorează doar telefonului mobil. Puteti vedea clipul aici: http://www.youtube.com/watch?v=HaSyQElHKQ0

Efecte nocive asupra vitelor
Doi cercetatori germani, Loscher si Kas, de de la Universitatea Veterinara din Hanovra si de la Universitatea Armatei Germane din Munchen au efectuat un studiu finantat de guvernul landului Bavaria din Germania, ca urmare a unor rapoarte conform carora instalarea unui turn de antene in apropierea fermelor de lapte, a avut efecte de sanatate asupra animalelor.
S-a constatat o scadere semnificativa a productiei de lapte si deviatii de comportament dupa instalarea antenelor. Vitele au fost mutate de langa turnul de antene si dupa o perioada de timp productia de lapte si comportamentul animalelor au revenit la normal. Cand vitele au fost aduse in ferma initiala, simptomele au revenit. (sursa)

Efecte asupra pasarilor
Un studiu asupra berzelor albe din Valladoid, Spania, arata ca perechile care aveau cuibul la mai putin de 200m de antena au avut de doua ori mai putin pui decat al cele care aveau cuibul la mai mult de 300m.

Cazurile de tumoare cerebrala s-au inmultit de 5 ori in ultimii 10 ani
Romania se confrunta cu o adevarata explozie de tumori cerebrale in randul copiilor. Cazurile s-au inmultit de peste 5 ori in ultimul deceniu. Medicii sunt luati prin surprindere de rapiditatea cu care se dezvolta tumorile dar si de varstele tot mai mici la care apar aceste celule anormale. (sursa)

Un tribunal din Italia a recunoscut legătura dintre telefonul mobil și tumori
Un tribunal din Italia a recunoscut în mod oficial legătura dintre utilizarea pe termen lung a telefonului mobil și tumori printr-o decizie ce creează un precedent(citește mai mult)

Parerea oamenilor de stiinta

Ce spune un fost manager de la Ericsson
Örjan Hallberg fost Manager de Mediu la Ericsson spune ca in pozitia pe care a ocupat-o trebuia sa ia in considerare toate aspectele legate de mediu cu exceptia unui singur aspect: influenta radiatiei electromagnetice. El dezvaluie strategia conducerii prin care acestia tineau secret efectele nocive ale radiatiilor.
Pe scurt, managementul ii consulta numai pe acei experti in care se puteau increde. Expertii care sunt consultati in problemele nationale privind efectul radiatiei EM, sunt sustinuti si finantati de industria de telefonie mobila. Standardele de radiatie pe care acesti „experti” le recomanda sunt atat de mari, incat nu pun in pericol functionarea telefoniei mobile.
Sunt proiectate noi echipamente care emit mai putina radiatie, dar sunt tinute secrete atata vreme cat autoritatile nu cer echipamente mai bune. Cand dezvoltarea unei noi generatii de telefoane este completa, expertii primesc unda verde si emit un raport care recomanda ca masuri de siguranta, trecerea la noul sistem de telefoane.

Guvernul Israelului interzice reclama pentru echipamentele wireless.
Ministrul mediului spune ca “interesele privind sanatatea sunt mai presus decat cele economice” (sursa)

Sir William Stewart, Presedinte al Royal Society of Edinburgh spune ca este mult mai ingrijorat decat era cu 5 ani in urma si ca nu vrea sa vada antene GSM in apropierea scolilor. (sursa)

Apelul Freiburger
Semnat de 3000 de cadre medicale, ingrijorati de efectele tehnologiei mobile asupra pacientilor (sursa)
Medic eminent australian trage un semnal de alarma
O echipa internationala de medici, incluzand doi dintre cei mai buni chirurgi australieni au emis un studiu prin care spun ca folosirea prelungita a telefonului mobil poate dubla riscul tumorilor maligne pe creier. (sursa)

Dr Magda Havas de la Universitatea Trent din Ontario, Canada, intr-o scrisoare deschisa, evidentiaza de ce standardele actuale canadiene sunt prea lejere, cerand o abordare mai precauta din partea scolilor pentru a proteja copiii de efectele tehnologiilor mobile si wireles. (sursa)

Standarde inadecvate: Profesorul Martin Blank de la Columbia University College spune ca standardele actuale privind nivelul radiatiilor electromagnetice sunt inadecvate si pot conduce la ruperea structurii ADN, Alzheimer si cancer.

Raportul „BioInitiative Report” 31st August 2007
Dr David O Carpenter, Director al Institutului pentru Sanatate si Mediu de la Universitatea din Albany, statul New York spune: „Acest raport este un semnal de alarma referitor la expunerea indelungata la radiatiile electromagnetice care pot cauza cancer, boli neurologice, leucemia infantila, Alzheimer, tumori pe creier si ale urechii (cauzate de telefoanele mobile).” (sursa)

Pozitia guvernului României

Guvernul României ia in calcul doar efectul termic si sustine că antenele nu sunt periculoase, deoarece nu au destula putere pentru a incalzi tesutul uman. Este adevărat că o antenă de pe blocul de vis-a-vis nu ne va fierbe, dar studii arată că ADN-ul este afectat de microunde de intensitate mică [1],[2]

Faptul că reglementările din România prevăd o putere de 4.5W, respectiv 9W per antană, dar nu specifică numărul maxim de antene și distanța minimă față de cea mai apropiată persoană arată lipsa de interes și neseriozitatea cu care tratează problema.

Guvernul ignora toate cazurile de cancer si studiile care dovedesc efectele nocive ale antenelor prin radiatia care este destul de puternica pentru a rupe AND-ul si a genera radicali liberi care duc la aparitia cancerului.
De ce? Pentru că sunt foarte multi bani în joc. Pentru că protejarea cetatenilor ar insemna costuri aditionale pentru industria de telefonie mobila. Pentru că, la fel ca si în cazul fumatului, suntem la început de drum si populatia încă nu este constientă de efectele negative.

Pe de altă parte, Guvernul României recunoste indirect nocivitatea radiatiilor electromagnetice neionizante emise de antenele de telefonie mobila, prin Ordonanta nr. 2/2006:
Spor pentru conditii vatamatoare, de pana la 10% din salariul de baza, se acorda functionarilor publici care desfasoara activitate in autoritatile si institutiile publice in care functioneaza instalatii care genereaza campuri electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatori pentru comunicatii, instalatii de microunde, instalatii de curenti de inalta frecventa, statii de bruiaj.”

Legea privind montarea antenelor

Nu este permisa amplasarea antenelor pe blocurile de locuinte, scoli, gradinite, spitale. Pentru instalarea dispozitivelor pe terasa unui imobil trebuie sa existe acordul scris a 51% dintre locatari si, obligatoriu, acordul celor de la ultimul etaj. Decizia aprobarii amplasarii antenelor de telefonie mobila pe terasa blocului se ia in Adunarea Generala a asociatiei de proprietari.

La 24 ianuarie 2008, Costel Stanciu a obtinut prima decizie judecatoreasca impotriva Orange. Prin aceasta sentinta, definitiva si irevocabila, Orange a fost obligata sa demoleze o statie de telefonie mobila, instalata ilegal, în curtea unei persoane din satul Livada mica, judetul Buzău. (alte cazuri în care cetățenii au învins, găsiți la sfârșitul articolului).

Diverse

Electro-senzitivitatea: Suedia a recunoscut, cu putin timp in urma, electro-senzitivitatea (sensibilitatea la radiatiile electromagnetice din spectrul GSM) ca manifestare clinica. (sursa)

Eliminarea retelelor wireless din scoli: Conectarea calculatoarelor din scoli se face prin echipamente wireless care se constituie in surse de radiatii electromagnetice ce pun in pericol sanatatea copiilor. In Marea Britanie exista un larg current de eliminare a echipamentelor wireless si de inlocuire a acestora cu echipamente clasice.(http://wifiinschools.org.uk)

Valorile limita

Dupa cum ati vazut mai sus, autoritatile recomanda niste valori limita care sa nu puna in dificultate industria de telefonie mobila.
Rezolutia de la Salzburg din 2000, recomanda valoarea de 100 mW/m² (10 μ W/cm²) pentru care nu s-au raportat efecte negative asupra sanatatii.
De exemplu: Valoarea campului electromagnetic pentru frecventa GSM la etajul 9 intr-un bloc cu 6 antene la 50 m distantă este de mai mult de 2000 de ori mai mare decat aceasta limita.

Organizația Mondială a Sănătății

Persoana de la OMS responsabila de proiectul telefoanelor mobile, Michael Rapercholli, este un fost consultant pentru industria de telefoane mobile.

 

Cum ne ferim

– folosim cât mai puțin telefonul mobil
– amplasăm router-ul Wifi la o distanță cât mai mare de pat
– dacă avem antene GSM în apropierea apartamentului există soluții de ecranare:
– plasă de țânțari metalică
– vopsea pe bază de carbon. Căutați pe net „rf shielding paint” sau „EMF shielding paint”

 

Procese câștigate în România

– Locatarii unui bloc din Reșița au obținut demontarea antenelor de pe blocul lor, ajutați de avocatul Adrian Cuculis din București. sursa aici și aici

– Un orădean a reușit demontarea antenei de pe blocul pe care locuiește, sursa aici

– O antenă GSM demontată de pe un bloc din Timișoara. sursa aici

 

Studii:

[1] Acute low-intensity microwave exposure increases DNA single-strand breaks in rat brain cells
Henry Lai, and Narendra P. Singh, 19 OCT 2005
Abstract:
Levels of DNA single-strand break were assayed in brain cells from rats acutely exposed to low-intensity 2450 MHz microwaves using an alkaline microgel electrophoresis method. Immediately after 2 h of exposure to pulsed (2 μs width, 500 pulses/s) microwaves, no significant effect was observed, whereas a dose rate-dependent [0.6 and 1.2 W/kg whole body specific absorption rate (SAR)] increase in DNA single-strand breaks was found in brain cells of rats at 4 h postexposure. Furthermore, in rats exposed for 2 h to continuous-wave 2450 MHz microwaves (SAR 1.2 W/kg), increases in brain cell DNA single-strand breaks were observed immediately as well as at 4 h postexposure. © 1995 Wiley-Liss,
Inc.http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09553008614550431?journalCode=irab19

[2] DNA Structural Changes Caused by Microwave Radiation
International Journal of Radiation Biology and Related Studies in Physics, Chemistry and Medicine
Volume 50, Issue 1, 1986
Summary:
Non-thermal levels of microwave exposure can produce single- and double-strand breaks in DNA in solution.
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09553008614550431?journalCode=irab19

[3] Results of a Long-Term Low-Level Microwave Exposure of Rats
Dirk Adang, Claude Remacle, and André Vander Vorst , Life Fellow, IEEE, October 2009
Summary:  We exposed four-month-old Wistar albino rats during 21 months to two different microwave frequencies and exposure modes, 2 h a day, seven days a week.
Lymphocytes fell down after 18 months of exposure with about 15% compared to the sham-exposed group.
The most obvious effect we detected is the increase in mortality rate of the exposed groups with respect to the sham-exposed group after 21 months of exposure at the age of 25 months.
This increase even increases when observing rats until the age of 28 months: mortality in exposed groups then reaches almost twice the value observed in the sham-exposed group.
http://www.teslabel.be/PDF/Results_of_a_Long-Term_Low-Level_Microwavre_Exposure_of_Rats_Adang_et_al_2009.pdf

 

Alte surse de informare:

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la De ce sunt antenele GSM periculoase

 1. alphalogicdesign zice:

  Nivelul în crestere al radiatiilor electromagnetice din intreaga gama de frecvente poate avea efecte negative asupra functionării normale a tuturor sistemelor biologice si poate perturba intregul echilibru electrobiochimic existent, indeosebi la nivelul tesuturilor si celulelor vii ale organismelor.
  Materia vie, celula in general, poseda excitabilitate, adica posibilitatea de a raspunde prin diferite manifestari la actiunea unor excitanti (stimuli de natura fizica, chimica, biologica), insa celula nervoasa are pragul de excitabilitate cel mai redus. Excitabilitatea neuronului consta in capacitatea acestuia de a raspunde la diferiti stimuli prin elaborarea (generarea) impulsului nervos.
  Sub actiunea unor stimuli se produc in celula nervoasa anumite modificari fizico-chimice de structura si bineinteles functionale, care stau la baza generarii impulsului nervos:
  – apar modificari sensibile, in limitele normalitatii, ale mozaicului fluid membranar;
  – modificari ale gradientelor ionice (de concentratie, electrochimice) intra- si extra-membranare;
  – modificarea ponderii unor sisteme, mecanisme de transport membranar (pasiv-activ);
  – polarizarea si depolarizarea plasmalemei;
  – modificarea potentialului de repaus in prepotentiale sau potentiale de actiune, in functie de natura si calitatile stimulilor.

 2. Pingback: Sunt oare antenele GSM de pe cladiri periculoase ? | irinda91

 3. irinda91 zice:

  Este legal sau moral sa montezi o antena GSM pe o scoala?

  http://irinda91.wordpress.com/

  • desteaptateromane zice:

   Sigur nu este moral, dar legal… se pare că da. Legea din România limitează puterea pe antenă (4.5-9W). Nu există limită pentru numărul de antene sau distanța față de locuințe.

   O excepție se face pentru funcționarii publici
   Pe de altă parte, Guvernul României recunoste indirect nocivitatea radiatiilor electromagnetice neionizante emise de antenele de telefonie mobila, prin Ordonanta nr. 2/2006:
   “Spor pentru conditii vatamatoare, de pana la 10% din salariul de baza, se acorda functionarilor publici care desfasoara activitate in autoritatile si institutiile publice in care functioneaza instalatii care genereaza campuri electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatori pentru comunicatii, instalatii de microunde, instalatii de curenti de inalta frecventa, statii de bruiaj.”

   • Luciana Nedelcu zice:

    Acesti bani 10 % nu i-am vazut niciodata, pentru ca se acorda din bugetul propriu, iar antenele de pe cladirea Politehnicii(Corpul A) depasesc cu mult 9 W

 4. Pingback: Ce se întâmplă dacă nu dispar antenele GSM de pe blocuri – Video – Radio Discerne – Desaga Minune România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s